هورمون گیاهی به مواد مختلفی اطلاق میشود که در بخشی از موجود زنده ساخته شده و پس از انتقال اثرات فیزیولوژیکی محسوسی در دیگر قسمتهای آن به جا میگذارد و در تراکمهای بسیار کم فعالند. این تصور کلی در اصل در قلمرو فیزیولوژیکی حیوانی بوجود آمده و این واژه هورمون از ریشه یونانی به معنی تهیج کردن گرفته شده است. هورمونهای گیاهی که اغلب فیتو هورمون خوانده میشود در بافتهای مریستمی یا لااقل جوان از هر نوع ساخته می شوندو غالباً اثر خود را پس از انتقال به بافت هدف میگذارند.
هورمونها با آنزیمها و تیامینها و DNA در این خاصیت مشترکند که به غلظت بسیار کم یا ناچیز باعث ایجاد اثرات فیزیولوژیکی عمیق میشوند. اصولاً واژه هورمون باید به ترکیباتی محدود شود که به طور طبیعی در درون موجود زنده ساخته میشود لذا در تعریف هورمون گیاهی میتوان گفت مواد آلی میباشد که مواد غذایی نبوده و توسط گیاهان تولید میشود و در غلظتهای کم فرایند فیزیولوژیکی را تنظیم میکند. گاهی موادی که بصورت مصنوعی تولیدشدهاند اثرات مشابه یا عیناً نظیر یکی از هورمونهای طبیعی گیاهی را دارند که نباید آنها را هورمون گیاهی نامید بلکه واژه صحیحتر برای چنین ترکیباتی که اثراتی نظیر هورمون روی گیاه دارند تنظیم کننده رشد میباشد. تنظیم کنندههای رشد ترکیبات سنتزشده یا هورمونهای گیاهی هستند که فرایندهای فیزیولوژیکی را تغییر میدهند. این مواد با تقلید کردن از هورمونها، تأثیر روی (سنتزشدن) هورمونها و از بین بردن یا انتقال یا تغییر دادن محل تأثیر هورمونی، رشد را تنظیم میکنند. میتوان گفت تمام هورمونها، تنظیم کننده رشد هستند اما تمام تنظیم کنندههای رشد هورمون نیستند.
بسیاری از هورمونهای گیاهی دارای کاربردهای عملی متعدد و مهمی در کشاورزی و باغبانی هستند.
هورمونهای گیاهی به دو گروه بزرگ تقسیم میشوند:
الف) تحریک کنندههای رشد شامل: اکسینها (Auxin)، جیبرلینها (Giberellin) و سیتوکینینها
ب) بازدارندههای رشد (لگاماها) که شامل: اسید آبسیزیک (ABA یا Abscisic acid) و اتیلن میباشند.
هورمونهای گیاهی به دو گروه بزرگ تقسیم میشوند:
الف) تحریک کنندههای رشد شامل: اکسینها (Auxin)، جیبرلینها (Giberellin) و سیتوکینینها
ب) بازدارندههای رشد (لگاماها) که شامل: اسید آبسیزیک (ABA یا Abscisic acid) و اتیلن میباشند.
آکسین
اولین گروه هورمون گیاهی هستند که کشف شدند و مورد استفاده قرار گرفته. ماهیت هورمونی آنها بطور روشن در آزمایشی که برای اولین بار توسط وانت در سال ۱۹۲۸ انجام گرفت در کولئوپتیل یولاف از گیاهان تیره غلات نشان داده شده و در غلظت کمتر از ۱۰*۱مولار میتوان به کار برد طبیعیترین ترکیبی که در گیاهان شناخته شده است اسید ایندول -۳- استیک (IAA) میباشد که احتمالاً در گیاهان از اسید آمینه تریپتوفان ساخته میشود. مراکز عمده ساخته شدن آکسین بافتهای مریستمی انتهایی از قبیل جوانههای در حال بازشدن، برگهای جوان، نوک ریشه، گلها یا گل آذین روی ساقه گلدار میباشد و نحوه انتقال آکسین در اندامهای جوان از بالا به پایین و در اندامهای پارانشیمی در داخل آوندهای آبکشی انجام میگیرد و در ریشه هم از نوک ریشه به سمت بالای ریشه صورت میگیرد.
از آکسینهای مصنوعی میتوان به اسید -نفتالین- استیک، اسید ایندول -۳- بوتیریک، اسید ۲–۴-در کلرو فنواکسی استیک، اسید نفتاکسی استیک و اسید تریو یدوبنزوئیک اشاره نمود. اسید ایندول استیک بعنوان هورمون طبیعی در اثر آنزیمهایی ازقبیل اکسیدازها و فنولازها تجزیه میشود. قابل ذکر است بکار بردن غلظتهای نسبتاً زیاد آکسینها همچنین منجر به نقایصی در گیاهان از قبیل تغییر شکل برگ، ساقه و ریشه، رنگ پریدگی برگهاٍ جلوگیری از طویل شدن ریشهها یا بازشدن گلها و ایجاد ورم و آماس میشود.
• نقش اکسین در گیاه:
۱- طویل شدن سلولها و اندامها: اولین اثر آکسینها میباشد که افزایش غلظت آکسین شدت طویل شدن سلولها را به همراه دارد. اما اثر بازدارندگی نیز دارد یعنی آکسین با همان غلظتی که سبب تشدید طویل شدن اندامها هوایی را دارد طویل شدن ریشه را کند میسازد.
۲- نور گرایی (فتوتروپیسم): این اثر که بیشتر بصورت خمیدگی در گیاه میباشد بعلت توزیع نامتقارن اکسین در اندام مربوط قابل ملاحظه میباشد خمیدگی مزبور ناشی از این است رشد در سمت نزدیک به نور تا حدودی کند و رشد سمتی که به دور از آن است شدید تر است.
۳- زمین گرایی:در ریشه نظیر ساقه که رشد افقی دارد تجمع زیادتر اکسین در نیمه زیرین رشد ریشه را کند کرده و سبب خمیدگی میشود.
۴- فعال ساختن لایه زاینده: فعالیت لایه زاینده بوسیله آکسینها که در درون ساقه از بالا به پایین و از جوانههای در حال رشد حرکت میکند تجدید میشود.
۵- ایجاد گل: آکسین گل دادن بعضی از گیاهان روز بلند به شرط آنکه دوره فتوپریود به اندازه کافی برای گلدهی گیاهان طولانی باشد تسریع مینماید. مانند سیلن و بذرالبنج. از طرفی گلدهی در برخی گیاهان روز کوتاه در صورت استعمال آکسین در دوره تاریکی متوقف میشود.
=هورمون گیاهی به مواد مختلفی اطلاق میشود که در بخشی از موجود زنده ساخته شده و پس از انتقال اثرات فیزیولوژیکی محسوسی در دیگر قسمتهای آن به جا میگذارد و در تراکمهای بسیار کم فعالند. این تصور کلی در اصل در قلمرو فیزیولوژیکی حیوانی بوجود آمده و این واژه هورمون از ریشه یونانی به معنی تهیج کردن گرفته شده است. هورمونهای گیاهی که اغلب فیتو هورمون خوانده میشود در بافتهای مریستمی یا لااقل جوان از هر نوع ساخته می شوندو غالباً اثر خود را پس از انتقال به بافت هدف میگذارند.
هورمونها با آنزیمها و تیامینها و DNA در این خاصیت مشترکند که به غلظت بسیار کم یا ناچیز باعث ایجاد اثرات فیزیولوژیکی عمیق میشوند. اصولاً واژه هورمون باید به ترکیباتی محدود شود که به طور طبیعی در درون موجود زنده ساخته میشود لذا در تعریف هورمون گیاهی میتوان گفت مواد آلی میباشد که مواد غذایی نبوده و توسط گیاهان تولید میشود و در غلظتهای کم فرایند فیزیولوژیکی را تنظیم میکند. گاهی موادی که بصورت مصنوعی تولیدشدهاند اثرات مشابه یا عیناً نظیر یکی از هورمونهای طبیعی گیاهی را دارند که نباید آنها را هورمون گیاهی نامید بلکه واژه صحیحتر برای چنین ترکیباتی که اثراتی نظیر هورمون روی گیاه دارند تنظیم کننده رشد میباشد. تنظیم کنندههای رشد ترکیبات سنتزشده یا هورمونهای گیاهی هستند که فرایندهای فیزیولوژیکی را تغییر میدهند. این مواد با تقلید کردن از هورمونها، تأثیر روی (سنتزشدن) هورمونها و از بین بردن یا انتقال یا تغییر دادن محل تأثیر هورمونی، رشد را تنظیم میکنند. میتوان گفت تمام هورمونها، تنظیم کننده رشد هستند اما تمام تنظیم کنندههای رشد هورمون نیستند.
بسیاری از هورمونهای گیاهی دارای کاربردهای عملی متعدد و مهمی در کشاورزی و باغبانی هستند.
هورمونهای گیاهی به دو گروه بزرگ تقسیم میشوند:
الف) تحریک کنندههای رشد شامل: اکسینها (Auxin)، جیبرلینها (Giberellin) و سیتوکینینها
ب) بازدارندههای رشد (لگاماها) که شامل: اسید آبسیزیک (ABA یا Abscisic acid) و اتیلن میباشند.
کابرد جیبرلین در باغبانی
۱- مهمترین کاربرد این هورمون در بالابردن میزان محصول انگور است که این عمل بسته به زمان کاربرد هورمون به دو صورت انجام میگیرد.
الف- هورمون پاشی پیش از عمل باروری یعنی حدود ۱۰ روز قبل از ریزش گلبرگها یا کلاهک گلها صورت میگیرد که این عمل باعث از بین بردن مادگی و تولید حبههای بدون دانه ناشی از بکرزایی میشود ضمناً این عمل با ریزش تعدادی از حبهها همراه است و در انگورهای دارای تراکم زیاد است مانند یاقوتی باعث بازشدن خوشه و بالا رفتن کیفیت محصول میگردد.
ب- محلول پاشی پس از انجام عمل باروری و تشکیل حبهها یعنی از زمان ریزش حدود ۷۵ درصد کلاهکها به بعد انجام میگیرد در این حالت تک حبههای درشت تر شده و محصول ازدیاد مییابد.
۲- جیبرلینها ایجاد میوههای ناشی از بکرزایی را روی گیاهان که بطور طبیعی توانایی این کار داشته باشند افزایش میدهد.
۳- بزرگی درشتی میوه: برای تولید میوههای درشت و بهتر و برای جلوگیری از ترک ناشی از بارندگی در میوهای گیلاس استفاده از جیبرلین سه هفته قبل از برداشت مؤثر و مفیداست.
۴- کیفیت میوه: استفاده از این هورمون ۴ الی۵ هفته قبل از برداشت برروی میوههای آلوده باعث بهبود کیفیت میشود.
۵- تأخیر در رسیدن میوهها: میوههای مانند خرمالو که اگر پیش از رسیدن چیده نشوند به سرعت نرم و فاسد میشوند یا میوههای پرتقال و لیمو زمانی روی درخت میرسند که عرضه است به بازار زیاد یا قیمتها پایین است که غالباً ضرر اقتصادی را به همراه موارد استفاده از هورمون جیبرلین هنگامی که میوهها هنوز سبز هستند یعنی حدود یکماه قبل از رسیدن مدتی نسبتاً طولانی همانطور سبز روی درخت باقی خواهند ماند و از طرفی استفاده از این هورمون در گیلاس حدود سه هفته قبل از برداشت و در گلابی چهار هفته قبل از برداشت در دیر برداشت کردن محصول مؤثر است.
۶- جیبرلین در انگور باعث افزایش اندازه حبه میشود و در سیب و گلابی باعث دراز شدن اندازه میوهها میشود.
۷- افزایش گل در خیار گلخانهای از هورمون جیبرلین استفاده میشود.
۸- در افزایش جوانه زنی بذرهای سیب، گلابی، فندق، گیلاس که قبل از جوانه زنی استفاده میشود.
۹- برای اصلاح شکل و اندازه میوه سیب در زمان اولین ریزش گلها
۱۰- برای کاهش اثر ویروس زرد در میوهها مثل آلبالو که ۱۵الی ۱۵ روز پس از ریزش گلبرگها استفاده میشود.
۱۱- برای وادار کردن گیاهان روزبلند به گلدهی در شرایط روز کوتاه و گیاهان روزکوتاه در روز بلند از این هورمون استفاده میشود.
سیتوکینین
در سال ۱۹۵۵ دانشمندی بنام میلر موفق شدکه از DNA تجزیه شده اسپرم شاه ماهی اولین انگیزنده تقسیم یاختهای را جدا کندو آن را کینین نام نهاد و بعدها معلوم شد که این ماده مصنوعی در گیاه وجود ندارد و اولین ماده طبیعی استخراج شده از گیاه که در واقع سیتو کینین طبیعی میباشد از بذر ذرت به دست آمده که آن را زآتین نامیده شد. زآتین یکی از فعالترین سیتوکینین شناخته شده است که دارای اثرات رونق بخشی دارد که مهمترین آن تقسیم سلولی است. سیتوکینینها بطور عمده در مریستمهای انتهایی ریشه، گل آذینها و میوههای در حال رشد ساخته میشود. سیتوکینین ساخته شده در نوک ریشه بوسیله شیره خام آوندهای چوبی و در بخشهای بالایی گیاه توسط آوندهای آبکشی بسمت پایین انتقال مییابد.
نقش سیتوکینین در گیاه
۱- بزرگ شدن و طویل شده سلولها: سیتوکینینها در مرحله طویل شدن سلول یا بزرگ شده آن رشد تأثیر میگذارد ولی اینکه اثر رونق بخشی یا باز دارنده است بستگی به اندام مربوط نوع بخصوص سیتوکینین و غلطت آن دارد.
۲- ایجاد جوانه گل و نمو آن: در برخی از گیاهان افزایش نسبت سیتوکینین به اکسین سبب پیدایش جوانهها و در نتیجه شاخههای برگدار میشود.
۳- تشکیل ریشه: سیتوکینین با غلظت خیلی کم به تشکیل ریشه کمک کرده ولیکن در غلظت زیاد از تشکیل آن جلو گیری میکند.
۴- پیری دیر رس: این هورمون پیری را در برگها با غلظت نسبتاً کم به تأخیر میاندازد و از ریزش گلها و برگ و میوها جلوگیری میکند.
۵- پارتنوکارپی:سیتوکینین همانند هورمونهای گروه اکسین و ژیبرلین باعث پارتنوکارپی میشوند.
۶- تأثیر روی گل دادن: سیتوکینین باعث تولید گل در گیاهان روز بلند شرایط روز کوتاه و برعکس میشود.
۷- شکستن دوره خواب بذر: سیتوکینینها در غلظت مناسب با ژیبرلینها و نور قرمز خاصیت شکستن دوره خواب بذر حساس به نور را دارد.
کاربرد در باغبانی
۱- کاربرد سیتوکینین در کشت بافت جهت تولید گیاهانی مانند داودی، میخک که هم اکنون بطور تجاری در سطح بزرک انجام میگیرد.
۲- بکار گیری جهت بی اثر کردن چیرگی اتنهایی در گلکاری مانند حسن یوسف، فلفل زینتی، و تولید بوتههای منشعب و متراکم و بازار پسند.
۳- طولانی کردن عمر گلهای بریدنی و سبزیها برگی در مراحل بعد از برداشت.
۴- استفاده از این هورمون در اوایل تابستان میتواند باعث شاخه زایی میشود.
۵- بکارگیری این هورمون در سیب ۱۰ روز بعد از اینکه باز شدند باعث تولید میوهایی درازتر خواهد شد.
۶- خیساندن بذر در محل سیتوکینین یک روز قبل باعث افزایش جوانه زنی میشود.
۷- محلول پاشی با سیتوکینین روی برگها نسبت رشد ریشه به شاخه را کاهش میدهد در حالی که کاربرد آن روی ریشه این نسبت را افزایش میدهد.
۸- جایگزین سرمای مورد نیاز درختانی باشد ریشه هایشان در معرض سرما قرار نگرفتهاند.
۹- رشد اولیه تخمدان در میوهها را باعث میشود.
۱۰- ریزش میوه در نهالهای جابجا شده میتواند به علت کمبود سیتوکینین باشد.
۱۱- بوجود آوردن جوانههای اتفاقی روی شاخههای درختان میوه و همچنین و تبدیل پیچک به خوشه در درخت انگور.
۱۲- سیتوکینین دوره نونهالی را را در در ختان میوه کو تاه میکند.
۱۳- هورمون سیتوکینین رقابت بین رشد مریستم انتهایی شاخه و رشد میوه را میشکند و باعث رشد بهتر میوهها میشود.
۱۴- سیتوکینینها فعالیت جوانههای جانبی را در شاخهها را افزایش داده و باعث تولید و ایجاد شاخههای فرعی در درختان میوه شده که این ناشی از شکستن غالبیت انتهایی و نتیجتاً کاهش رشد طولی میباشد.
۱۵- هورمون سیتوکینین در حرکت بخشیدن مواد غذایی مؤثر است بطوری که این ماده به عضوهایی میوهها و برگها و غدههای جوان که خود تولیدکننده هورمون هستند انتقال مییابد.
اتیلن
این هورمون که هورمون پیری نام گرفته است معلوم شده است که بصورت گاز اتیلن در بافتهای گیاهی شاخه شده و مانع از رشد ریشه و ساقه گردیده و پیری و ریزش برگهای را تسریع میکند و از طرفی نمو جوانههای جانبی را به تأخیر انداخته و اصولاً همه صفات خاص یک هورمون را دارا میباشد. اتیلن در شرایط عادی یعنی درجه حرارتهای معمول بصورت گاز است. اتیلن همچنین ممکن است از گیاه خارج شود و رشد و فعل انفعالهای فیزیولوژیکی گیاهان را مجاور را تحت تأثیر قرار دهد و برخلاف سایر هورمونهای گیاهی که در نقاط خاصی تولید میشود این هورمون به صورت موضعی در هر نقطهای از گیاه ممکن است تولید شود و حرکت آن در داخل بافتها بصورت انتشار گاز میباشد و تحت تنشهای فیزیکی در قسمتهای زیادی از گیاه ساخته میشود.
اثرات اتیلن در گیاه
برگ بسیاری از گونهها در معرض غلظتهای بسیار کم اتیلن اپینایتی (گرایش به پایین) از خود نشان میدهد. اصولاً غلظت لازم برای ایجاد اپیناستی خیلی کمتر از غلظتی است که برای ریزش برگ میشود.
۲- زمین گرایی افقی: استفاده از اتیلن در برخی گیاهان که شاخههای آنها معمولاً عمودی رشد میکند و زمین گرایی منفی دارد در جهت افقی رشد میکند.
کاربرد در باغبانی
۱- رسیدن کامل و توسعه رنگ میوه روی درخت و داخل انبار.
۲- در غلظت بالا باعث تحریک و ریزش برگ و میوه میشود.
۳- آغاز تشکیل جوانه گل را تحریک مینماید.
۴- باعث تولید صمغ در بعضی از گونهها و هم آهنگ با آکسین از نمو جوانه جانبی جلوگیری مینماید.
۵- بکاربردن اتیلن در روی میوههایی که هنوز به حد کامل نرسیدهاند مانند خرمالو، موز و طالبی باعث تسریع در رسیده میشود و از طرفی باعث ترکیدن پوست میوهها میشود و مصرف آن باعث رنگ پذیری بهتر در گوجه فرنگی، مرکبات، هلو، انگور، گیلاس، آلوو آلبالو میشود.
۶- استفاده از اتیلن حدود ۱۰ روز قبل از برداشت در غلظت بالا باعث تحریک ریزش میوه میشود مانند میوههای سیب، گلابیٍ، گیلاس، آلو و هلو.
۷- اتیلن در آناناس باعث تولید گلدهی و بروز جنسیت در خیار به صورت عکس هورمون جیبرلین باعث افزایش تولید گل ماده نسبت به گل نر میشود.
۸- اتیلن در غلظتهای کم باعث تحریک جوانه زنی و در غلظتهای زیاد باعث جلوگیری از جوانه زنی میشود.
۹- اتیلن بازار پسندی محصولات مختلف را افزایش داده ودر گوجه فرنگی از مرحله گرده افشانی تا زمانیکه سبز و بالغ میشود باعث افزایش محصول میشود.
۱۰- نظر به اینکه صرفه جویی در نیروی کار لازم دربرداشت مکانیزه و رسیدن همزمان محصول یک امر مهم و مؤثر میباشد استفاده از این هورمون مفید و حائز اهمیت میباشد مانند گردو، آلبالو، گیلاس و هلو…
۱۱-مصرف این هورمون در اوایل پائیز در میوههایی هسته دار مانند هلو، گیلاس، شکفتن جوانههای را به تعویق انداخته و از سرمای بهاره محفوظ میدارد.
۱۲- این هورمون میتواند جایگزین در طول روز باشد بطور مثال درپیاز خوراکی که جهت تولید پیاز نیاز به روز بلند دارد با مصرف این هورمون میتوان آن را در شرایط روز کوتاه وادار به گلدهی کرد.
۱۳- باتوجه به اینکه در صورت کمپوت سازی باید میوههای بدون دم باشند لذا استفاده از این هورمون در میوههایی مانند گیلاس و آلبالو حائز اهمیت است.
- سایر موارد:
- اتیلن باعث افزایش میزان شیرآبه در ختان کائوچو که در صنایع لاستیک سازی اهمیت دارد.
- باعث کوتاهی دوره نونهالی در درختان میوه میشود.
- باعث افزایش مقاومت محصولات انباری میشود.
- باعث افزایش تعداد شاخههای گل دهنده در گل داودی میشود.
• بازدارندهها:
دستهای از هورمونهای گیاهی هستند که به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میگردند. گروه طبیعی تنها شامل اسید آبسیزیک است که در تمام گیاهان وجود دارد و گروه مصنوعی خود به چهار دسته گروه:
۱- بازدارندههای رشد
۲- مواد کند کننده رشد
۳- مورفکتین
۴- مواد شاخه زا
اسید آبسیزیک
در حدود دهه ۱۹۶۰ دو ماده به طور همزمان بنامهای دورمین و آبسایزین از بافتهای مختلف گیاهی استخراج گشت بررسیها نشان داد که اولاً هر دو آنها در حقیقت یکی هستند که اسید آبسیزیک نامیده شد ثانیاً مهمترین قسمت بازدارندههای بتا را تشکیل میدهند. اسید آبسیزیک از سایر بازدارندههای طبیعی گیاهان حدود یکصد مرتبه قویتر است و فرایندهایی مانند رکود بذرها، جوانهها و نیز ریزش اندامها را کنترل میکند. این اعمال مشخصاً با همراهی سایر هورمونها انجام میپذیرد. بدین معنا که عوامل محیطی مانند کمبود مواد معدنی، خشکی خاک، روزهای کوتاه و سردی هوا که باعث ایجاد رکود میشوند باعث افزایش اسید آبسیزیک و کم شدن جیبرلینها نیز میشوند و عواملی ماند روزهای بلند و سرمای زمستانه که رکود را از بین میبرند عکس این عمل را انجام میدهند.
(میزان اسید آبسیزیک در گیاه تحت تأثیر کمبود آب، اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز گیاه میباشد) تغییرات سریع غلظت از مشخصات خاص این بازدارنده است بدین معنی که وقتی گیاه تحت تأثیر کمبودهای آب، اکسیژن و مواد غذایی قرار گیرد، میزان اسید آبسایزیک به سرعت بالا میرود و پس از برطرف شدن تنش، طی دو روز به حالت عادی بر میگردد. همانند اتیلن برای ساخته شدن آبسایزیک محل خاص در درون گیاه وجود ندارد و تمام اندامها میتوانند برحسب نیاز به تولید این ماده بپردازند. نقل و انتقال نیز مانند جیبرلین و سایتو کنین در بافتهای آوندی انجام میپذیرد. از این هورمون بنام هورمون تنش یاد شده است چرا که از آسیب خشکی جلوگیری میکند، بدین صورت که باعث بسته شدن روزنههای گیاه میشود و در هنگام کمآبی مانع از دست رفتن آب گیاه میشود.
کاربرد آبسایزیک در گیاه
۱ -کمک به ریزش: بررسیها نشان داده است که هورمونهای دیگر بخصوص IAA (اسید اندول استیک) و اتیلن در کنترل ریزش با ABA عکس العمل متقابل دارند.
۲- کمک به خواب جوانه: اسید آبسیزیک عامل داخلی در ایجاد خواب جوانههای لااقل بعضی از گیاهان چوبی مناطق معتدل است.
۳- جلوگیری از سبز شدن بذر: اسید آبسیزیک اثر هورمونهای جیبرلین و سیتو کنین را در کمک به سبز شده بذر خنثی میکند.
۴- کند ساختن رشد و پیری: اسید آبسیزیک رشد انواع بسیاری از بافتها و اندامهای گیاهی مانند برگها، کولئوپتیلها، ساقهها، محور زیرلپهای و ریشههای را کند نموده؛ و پیری اندامهای گیاهی را به لحاظ تسریع و تجزیه کلرفیل به تأخیر اندازد.
۵- تسریع در تشکیل ریشه: اسید آبسیزیک با خنثی کردن اثر اثر جیبرلین که مانع ریشه زایی میشود باعث تسریع در ریشه زایی میشود.
۶- اثر درگل دادن: این هورمون در گیاهان روز بلند باعث توقف در گلدهی شده و در گیاهان روز کوتاه و دارای اثرات متفاوت میباشد.
کاربرد اسید آبسیزیک در باغبانی
۱- در ریزش برگها و میوهها رابطه با آکسینها وجود دارد.
۲- خنثی کردن چیرگی انتهایی و جلوگیری از رشد جوانههای انتهایی در مواردی که بر اثر اسید آبسیزیک حاصل میگردد به دلیل اثر متقابل این ماده با آکسین میباشد.
۳- اسید آبسیزیک در گیاهانی که در طول روز کوتاه غدههای خود را گسترش میدهند اثر مفیدی در تحریک غده زایی ایفاد مینماید.
۴- اسید آبسیزیک با سایتو کنینها به دلیل اثر متقابل در یاختههای محافظ بسته شدن روزنههای را ایجاد میکند که هورمون تنش به هم دلیل به آن گفته میشود.
مواد بازدارنده رشد
مواد تشکیل دهنده این هورمون از رشد گیاهان بطور کامل جلوگیری نموده و باعث مرگ گیاه میشود به همین دلیل در حال حاضر اکثر آنها برای کنترل شیمیایی علفهای هرز و بعنوان علفکش به کاربرده میشوند؛ ولیکن اثر کشندگی علف کشها معمولاً همراه با ایجاد تغییرات ظاهری در گیاه میباشد که از این نظر با کند کنندههای رشد متفاوت میباشد. در این گروه علاوه بر علفکشها مادهای بنام مالئیک هیدرازید وجود داردکه هرچند در غلظتهای بالا دارای خاصیت علف کشی میباشد دارای کاربردهای مهمی میباشد که عبارتند از:
۱- جلوگیری از جوانه زدن پیاز، سیب زمینی در انبار یکماه قبل از برداشت با غلظت ۵/۲ در هزار یا ۲۵۰۰ قسمت در میلون
۲- جلوگیری از پاجوش دادن توتون بدین صورت که زمانی که حدود ۹۰ درصد بوتهها به گل نشست سر آنها را قطع کرده و یک الی هفت روز بعد محلول پاشی روی آنها صورت میگیرد.
۳- کم کردن رشد چمن و درختان و درختچههای غیر مثمر زینتی که در روی درختان و درختچههای زینتی این ماده با غلظت ۲ تا ۸ قسمت در هزار بر روی گیاه پاشیده میشود و در چمن کاری پس از هر بار چمن کاری مصرف این ماده در غلظتی حدود ۲ در هزار باعث کندی رشد مجدد چمن گردیده و در مصرف آب صرفه جویی میشود که در ایران میتوان جهت کم کردن هزینه چمن زنی و پایین آوردن بهای آب مصرفی پارکها، میدانهای ورزشی از این محلول استفاده نمود.
مواد کند کننده رشد
این مواد بدون اینکه تغییری در شکل ظاهری گیاه ایجاد نماید باعث کند شدن رشد گیاه میشود از مهمترین مواد این گروه که در باغبانی امروزه استفاده میشود آلار درجه اول، سایکوسل(ccc) و فسفون- دی(phophon-D) و آمو ۱۶۱۸ (Amo1618) در درجات بعدی قرار دارند. این مواد تقسیم و رشد یاختهای در ناحیه زیر مریستمی انتهای شاخهها جلوگیری به عمل می آوردولی برروی خود مریستم تأثیر ندارد؛ که این امر باعث تولید طبیعی شاخهها، برگ و میوه، کوتاه ماندن درخت و افزایش تولید گل در سال بعد مصرف و کاهش هرس میشود. آلار در غلظتهای مختلف برحسب نوع گیاه متفاوت است ولی میتوان در غلظت ۵/۰ الی ۸ در هزار از اواسط بهار تا اواسط تابستان بکار برد.
کاربرد آلار در باغبانی
۱- در درختانی مانند انجیر و گلابی و بعضی از سیبها که میوههای نرم تولید میکند باعث تولید بافت محکمتر با قابلیت نگهداری و ترابری بیشتر میشود.
۲- در میوههای هسته دار مانند هلو، گیلاس و آلبالو در اوایل تابستان باعث تسریع در رسیدن و یکنواختی میشود.
۳- محلول پاشی بیدرنگ با آلار پیش یا پس از شکفتن گلها بر گیاهانی مانند گوجه فرنگی و انگور افزایش تعداد میوه را موجب میشود.
۴- بسیاری از گیاهان باغبانی و زراعی که با کند کنندههای رشد محلول پاشی شدهاند در برابر خشکی مقاومت نشان دادهاند که در ایران کمبود آب از عوامل عمده محدود یت کشاورزی است میتوان از این پدیده بهره جست.
مورفکتینها
این گروه از اوایل دهه ۱۹۶۰ که از مشتقات ماده به نام ۹- کربوکسیک اسید فلورین میباشند. به خاطر خواص بیولوژیکی ویژهای که داشته مورد توجه قرار گرفته مهمترین مورفکتینها موجود آی تی ۳۴۵۶، آی تی۳۲۳۳، نام دارند که در غلظتهای زیاد برای کشتن علفهای هرز و جلوگیری از رشد گیاهان چوبی به کار میروند علاوه براین باعث اختلال در سوخت و ساز و ساختن شدن هورمون آکسین میشود و باعث نابسامانی در نورگرایی زمین گرایی میشود.
کاربرد مورفکتینها در باغبانی
۱- انگیزش گلدهی و میوه دهی.
۲- کمک و سهولت به برداشت مکانیکی میوهها با سست کردن میوهها رسیده روی شاخههای درخت.
۳- ریزش حبههای اضافی و تنک شدن خوشههای متراکم انگور که این امر در بالا بردن کیفیت محصول مهم است.
۴- در گیاهان چوبی زینتی مورفکتینها از طریق خنثی کردن چیرگی جوانه انتهایی باعث رشد جوانههای جانبی میشود.
مواد شاخه زا
این مواد که بنام هرس کننده(pruning agants) شناخته شده و متعلق به گروههای شیمیایی مختلف میباشند که از مهمترین آنها میتوان بوترالین(Butralin)، استرهای متیل اسیدها و الکلهای زنجیرهای طویل و مشتقات پیچیده اسید استیک را نام برد که اثر آنها بدین صورت است که با خشک کردن جوانههای انتهایی گیاه جوان، مشابه هرس عمل میکنند و نهال را در همان سال وادار به تولید شاخههای فرعی میسازد و زمان کاربرد این مواد در اواخر بهار است.